• Căutare generală
  • Companii
  • Evenimente
  • Bloguri

Rieu și Zamfir s-au suit în dealul Clujului

O Sală Polivalentă plină ochi a asistat joi la un prim show de excepție dintre cele patru pe care Andre Rieu și Johann Strauss Orchestra le susțin cu casa închisă la Cluj. Surpriza serii: apariția celebrului naist Gheorghe Zamfir. “Ciuleandra” dansată de coristele olandeze și “M-am suit în dealul Clujului” interpretată la nai au fost sarea și piperul unui spectacolul care a durat trei ore. 

Timp de patru seri accesul în zona Sălii Polivalente este practic blocat, inclusiv parcarea subterană de la BTarena, rezervată integral atât autovehiculelor artiștilor, cât și camioanelor cu recuzita și cu echipamentele necesare show-ului.

Încă de la ora 18:00 accesul în perimetru a fost deviat, numeroase echipaje ale Poliției Rutiere și Poliției Locale fiind prezente la fața locului. Fani din toate județele Transilvaniei iau în aceste zile drumul Clujului pentru a-l vedea la lucru “pe viu” pe muzicianul care a uimit România în ultimii ani. 

La ora de debut a concertului sala era deja plină, peste 8.000 de oameni asistând la spectacolul de sunet, dans și lumină. Printre aceștia au putut fi zăriți președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, sau primarul Clujului, Emil Boc, ambii extrem de degajați. 

Intrarea artiștilor s-a făcut nu din “backstage”, ci din spatele sălii, iar astfel spectatorii au avut ocazia să îi vadă de aproape. Orchestra formată din peste 50 de muzicieni – mulți dintre ei cântând la mai multe instrumente – este majoritar compusă de femei, care au apărut îmbrăcate în rochii vii colorate. 

Piese celebre precum “Nessun dorma”, “Hallelujaj”, “You Raise Me Up”, dar și “Adieu, Mein Kleiner Gardeoffizier”, “Dunărea albastră” sau “Marșul lui Radetzky”, cântate spre final, au ridicat publicul în picioare. Astfel, concertul care trebuia să țină până la 22:30 s-a prelungit cu o jumătate de oră.

Concurs de clopote-viteză

Marea surpriză cu care “amenința” Rieu a fost apariția naistului Gheorghe Zamfir care a cântat cu acesta deja clasica “The Lonely Shepherd” – piesă cu 37 de milioane de vizualizări pe platforma YouTube – dar și la la bis, cu interpretarea în stil personal a autohtonei “M-am suit în dealul Clujului”, cântată de o sală întreagă. Ritmuri latino, grecești sau de jazz s-au revărsat după melodiile clasice de început, iar tradiționala piesă “Ciuleandra” a fost  dansată de coriste în stil olandez. 

La fața locului s-a derulat un concurs de viteză între un cântăreț la clopote și unul la xilofon, la sfârșitul căruia instrumentele scoteau “fum”. La rândul lor, spectatorii aflați mai în față au fost invadați de o cădere bruscă de “zăpadă” din tavan, spre amuzamentul general al celor din restul sălii. Cei mai fericiți erau copiii, care au început o “bulgăreală” generală.

Amatorii de vals au fost invitați să dea frâu liber pasiunii. Un moment inedit l-a constituit intrarea în scenă a unui trio din Rusia, unul dintre muzicieni cărând o imensă balalaică (instrument popular cu trei coarde și cutie de rezonanță triunghiulară). “I-am descoperit într-o seară de iarnă grea, pe străzile din Maastricht, orașul meu natal. La început s-au ferit de mine când i-am abordat, poate credeau că sunt de la KGB”, a povestit Rieu.

Imnul Europei, cântat în Polivalentă

Acesta nu a evitat nici temele politice, declarându-se drept un ferm susținător al Uniunii Europene. De altfel, împreună cu trei tenori din mai multe țări, orchestra a cântat imnul UE, “Odă bucuriei”, de Beethoven. “Unii vorbesc despre Brexit în loc să ne preocupe să avem o Europă fără granițe”, a remarcat muzicianul olandez.

Andre Rieu este pentru prima dată la Cluj, iar toate cele patru spectacole programate aici în 4-7 aprilie, la care participă în total 32.000 de spectatori, sunt “sold out”. Notorietatea concertelor sale nu este dată doar de interpretările remarcabile ale melodiilor clasice, ci și de entuziasmul și de buna dispoziţie pe care artistul și orchestra sa reușesc să le insufle publicului.

VEZI REGULILE DE ACCES LA CONCERTELE ANDRE RIEU

El a concertat pentru prima dată în România în 2015, cu șapte reprezentații la București. Un an mai târziu a revenit cu orchestra pentru alte două show-uri. Rieu este violonist, dirijor și compozitor, fiind cunoscut pentru înființarea Orchestrei Johann Strauss. Este căsătorit de 40 de ani și locuiește, alături de soția sa, Marjorie, într-un castel romantic construit în 1452, în Maastricht. Soții Rieu au doi fii și cinci nepoți.


Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un Comentariu