• Căutare generală
  • Companii
  • Evenimente
  • Bloguri

Opera de Picasso, expusa la Cluj

Expozitia “Que viva Picasso” va fi gazduita de Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, in perioada 30 martie – 1 mai 2016. Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 30 martie 2016, de la ora 18:00, in salile de expozitii temporare de la etajul Palatului Bánffy.

Conceptul curatorial elaborat de Thomas Emmerling si Dan Breaz evidențiaza capacitatea speciala a lui Pablo Picasso de a aborda intr-o maniera originala un numar semnificativ de capodopere, mituri ale artei si teme ale literaturii universale.

Opera grafica a lui Pablo Picasso, suficient de valoroasa pentru a-l include printre marii creatori ai artei universale, a abordat constant si intr-o maniera originala un numar impresionant de subiecte legate de: mitologie, tauromahie, figurile soțiilor si ale amantelor sale, teme erotice, subiecte ale secolului de aur spaniol sau ilustratii de carte.

Expozitia care se deschide la Muzeul de Arta Cluj-Napoca acopera, prin selecția sa, intreaga perioada 1916-1961, insa pune in valoare mai ales intervalul de la sfarsitul anilor 1950 si inceputul anilor 1960, prin unele dintre cele mai fascinante cicluri ale operei sale grafice: Jean Cocteau. Picasso de 1916-1961, De mémoire d’homme, Don Quixote, Les Menines et la vie, Toros y Toreros, L’espace et la flûte, respectiv afisele Les Menines si Congres National du mouvement de la Paix.

Vezi si Tabloul “Bluza albastra” de Tonitza, adjudecat la 35.000 de euro
Ordinea expunerii acestor cicluri ofera o imagine cronologica asupra dezvoltarii unei parti semnificative si consistente a operei create de artist printr-o continua diversificare a tehnicilor graficii. Calitatea de exceptie a analizei si interpretarii diverselor teme ale conditiei umane asigura coeziunea ciclurilor prezentate in aceasta expozitie.

Que viva Picasso! Grafica si ilustratie de carte pune in evidența o preocupare aparte in opera lui Pablo Picasso pentru prelucrarea marilor teme ale creatiei. Aceasta etapa a interpretarilor s-a facut cunoscuta mai ales dupa mijlocul secolului al XX-lea. In aceasta perioada asistam la un moment de apogeu al spiritului analitic si interpretativ al lui Pablo Picasso, care l-a determinat sa se angajeze intr-o direcție de creație pana atunci mai puțin prezenta in opera sa. Intre anii 1954 si 1960, a realizat o serie de lucrari care relectureaza subiecte provenite din opere de arta celebre, precum Femei din Algeria (Eugène Delacroix), Las Meninas (Diego Velázquez) si Déjeuner sur l’herbe (Édouard Manet). Prin noua sa viziune artistica din aceasta perioada, Pablo Picasso a cautat sa reveleze adevaruri existentiale complementare, dar si diferite fata de sursele de inspiratie.

Expozitia pune in valoare capacitatea speciala a lui Pablo Picasso de a largi sfera artistica prin limbajul novator si spiritul critic, care sunt valori fundamentale pentru dezvoltarea artei moderne.

 

Sursa: cultural.bzi.ro


Lasă un Comentariu