• Căutare generală
  • Companii
  • Evenimente
  • Bloguri

Fotocopia unei pagini din Evanghelia pictată şi scrisă caligrafic cu litere de aur de prima regină a României, expusă la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduiește în această perioadă două expoziții inedite, în care fotografia și desenul se îmbină cu caligrafia.

Astfel, muzeul clujean marchează Ziua Scrisului de Mână, care se sărbătorește în fiecare an în 23 ianuarie, prin expoziția temporară ExpoCaligrafia – Scrisul de mână, o artă. Pasionații de caligrafie pot admira cele mai apreciate lucrări caligrafice, premiate la Concursul Național de Caligrafie, ediția a-III-a, 2019, alături de adevărate opere de artă realizate de caligrafi de renume internațional din 23 de țări de pe 5 continente.

Printre aceștia, i-am putea aminti pe renumiţii maeştri americani ai condeiului John DeCollibus (artistul cu peste 40 de ani experiență în caligrafia ornamentală) sau Rick Paulus (fostul șef al Departamentului de Caligrafie de la Casa Albă în cadrul mandatelor Președintelui Bill Clinton și al Președintelui George W. Bush), alături de alţi profesionişti atât români, cât şi din țări precum Japonia, Grecia, Israel, Polonia, Italia, Columbia, Peru, Brazilia, Islanda, Indonesia, Kazahstan, Franţa, Rusia, Africa de Sud, India.

Este expusă pentru public și fotocopia paginii 44 din Evanghelia pictată pe pergament şi scrisă caligrafic cu litere de aur de Majestatea Sa, Regina Elisabeta, în anul 1886.  Evanghelia, unică în lume, se află la mănăstirea Curtea de Argeș.

”Lucrările expuse în cadrul evenimentului ExpoCaligrafia – Scrisul de mână, o artă, se vor remarca prin originalitate, identitate națională, creativitate, tehnici de caligrafiere, acestea fiind redate în limbile materne ale autorilor caligrafi”, spun organizatorii.

Iar tema comună a tuturor acestor lucrări este “Biodiversitatea, comuniunea om-natură”.

A doua expoziție a muzeului în această perioadă se adresează pasionaților de fotografie și afișe, care pot vedea expoziția personală a artistului Feleki Károly, ”Trialog”, ce reunește lucrări din diferite perioade de creație ale artistului.

Feleki Károly, născut la Cluj-Napoca în 1955, este absolvent al Secţiei Design din cadrul Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj, promoţia 1978. În 2006, a obținut doctoratul la aceeaşi instituţie cu teza: „Imaginea fotografică de la investigaţie la mărturisire”. De-a lungul timpului, artistul a expus în peste 30 de expoziții personale atât în țară, cât și în străinătate.

Ambele expoziții sunt deschise până în data de 2 februarie, zilnic, în intervalul orar 10:00-17:00.

 


Sursa: Ziua de Cluj

Lasă un Comentariu